ABD Gazze için yardım iskelesi inşasını tamamladı

ABD Gazze için yardım iskelesi inşasını tamamladı

İskeleye ilişkin planlar ilk olarak Mart ayı başında ABD Başkanı Joe Biden tarafından İsrail'in karadan yardım sevkiyatını geciktirmesi üzerine duyurulmuştu.

Pentagon Salı günü yaptığı açıklamada, ABD ordusunun Gazze yardım iskelesinin inşasını tamamladığını, ancak hava koşulları nedeniyle iki parçadan oluşan yapının yerine taşınmasının şu an için güvenli olmadığını belirtti.

ABD ordusunun geçen ay inşasına başladığı ve en az 320 milyon dolara mal olacak iskele, İsrail'in Gazze’ye yönelik altı aydan fazla bir süredir devam eden saldırıları nedeniyle harap olan Gazze'ye ihtiyaç duyulan insani yardımın ulaştırılmasını hızlandırmayı amaçlıyor.

Ancak uzmanlar hava ve deniz yoluyla ulaştırılan insani yardımların çok çok yetersiz olduğunu belirtiyor.

Pentagon Basın Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh gazetecilere yaptığı açıklamada, iskele sisteminin resmi adı olan Joint Logistics Over-the-Shore'un kısaltmasını kullanarak, "Bugün itibariyle JLOTS'un iki bölümünün - yüzer iskele ve Trident iskelesi - inşası tamamlandı ve açık denizdeki son hareketlerini bekliyorlar" dedi.

"Bugün hala JLOTS bileşenlerinin taşınması için güvenli olmayan şartlara neden olan yüksek rüzgarlar ve yüksek dalgalar öngörülmektedir. Bu nedenle iskele bölümleri ve yapımında görev alan askeri gemiler halen Aşdod limanında bulunmaktadır."

Singh, "ABD Merkez Komutanlığı iskeleyi yakın gelecekte yerine yerleştirmek üzere hazır bekliyor" diye ekledi.

Gemiler ve inşaatı devam eden iskele geçen hafta kötü hava koşulları nedeniyle İsrail limanına taşınmıştı. Hava açtığında, ABD askerlerini sahadan uzak tutmak için İsrail askerleri tarafından Gazze kıyısına demirlenecek.

Yardımlar daha sonra ticari gemilerle Gazze açıklarında yüzen bir platforma taşınacak, burada daha küçük gemilere aktarılacak, iskeleye getirilecek, iskele kıyıya demirleyecek ve dağıtım için kamyonlarla karaya çıkarılacak.

İskeleye ilişkin planlar ilk olarak Mart ayı başında ABD Başkanı Joe Biden tarafından İsrail'in karadan yardım sevkiyatını geciktirmesi üzerine duyurulmuştu.

İki aydan fazla bir süre geçmesine rağmen Gazze'deki insani durum halen vahim ve Birleşmiş Milletler Salı günü yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze Şeridi'ne insani yardım için kilit giriş noktası olan Refah sınır kapısına erişimini engellediğini belirtti.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarında tamamına yakını kadın ve çocuklardan oluşan en az 34.500 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum